За нас

Професионалана музикално- танцова фолклорна формация "ЗЕВЗЕЦИ" е създадена на 01 април 2007 год. от група млади хора, приятели.

Силно ентусиазирани артистични личности, с широк мироглед, надъхани и с кипяща кръв танцьори, изцяло отдадени на любовта към народните български танци започват и затвърдяват работата си в екип. С много внимание, точност, взискателност и умения започват усилено своята творческа дейност. Но тъй като всички са танцьори, завършили различни хореографски учреждения, със стаж натрупан в едни от най-известните ансамбли на столицата и страната и с богат опит на сцената, за нас не е трудност и непреодолимо препядствие да постигнем и да гоним нашите високи творчвски цели.

И резултата е почти мигновен.

След малко повече от месец на усилени репетиции, лишения и труд, ни спохожда добра новина. Лицата ни се изписват с оная зевзешка, дълбока и лъчезарна усмивка, която никога повече не ще слезе от там. Получаваме първата си официална покана за участие на голямата сцена! Празник на град Божурище.

Менче с вода, кмета на града и фолклорна формация Зевзеци откриват празника на божура. Последваха и други празници на градове, които откривахме или закривахме с нашите танци и песни.

Още същата година 2007г., от друга страна ни се довериха и започнаха все повече и повече близки, познати и приятели да ни канят на свойте тържества и сватби, за да изненадат гостите си с красотата на българския танц и песен, пресъздадени от нас в цялата си пъстрота и настроение. Така започнахме и успяхме да превърнем първото си празнично участие в еталон и пример на следване за всички предстоящи концерти, събития и дейности.

Скоро след това отправихме покана и към едни от най–големите музиканти - майстори на български музикални инструменти, прочули България по цял свят.
Без капка колебание музикантите се съгласиха и се присъединиха да работят с нас. Тъй като те ни познават и знаят колко сме амбицирани в това, което правим, а то наистина е много стойностно и ценно за нас - да съхраним и предадем на следващите поколения собствените си танц, музика и песен. Това разбира се, може да ни прави чест и сме горди, че можем и ние да работим с такива талантливи и добри музиканти.

Почти всички танцьори разполагат със собствени клубове и зали за водене и обучение на български народни хора и ръченици. Това е прекрасно място за Вас младоженци, а и за Вас гости на сватбите, а и за всички, които искат да усвоят за кратко време стъпките на ръченицата и сватбарските хора. Също така някои са председатели на читалища, ръководители в спортни клубове за различни по стил танци - фламенго, салса, акробатичен рокендрол, модерни, стандартни, характерни и др. видове танци, за деца и възрастни.

И така до сега имаме зад гърба си стотици изпълнения и концерти по всякакъв вид тържества с фолклорни изпълнители, както и редица пътувания из България и Европа.

Участвали сме и участваме в съвместни проекти заедно с неповторимата народна певица Галя Хараламбиева, с нашите сладкопойни певици от Дует „Ружица”, изпълнителите на македонски песни Дует „Николови”, невероятната и уникална Валя Балканска, с талантливите и прекрасни певици от вокална група „Зорница”, както сме участвали и в заснемането на десетки видеоклипове.

Така и ще продължаваме да работим и творим. С всички сили и умения и за напред, за да можем да получим онази усмивка на лицата Ви на възхищение и удовлетворение.Здравко Желязков,
ръководител и хореограф на Професионалана музикално- танцова фолклорна формация "Зевзеци"